Cumhuriyet Kadınları Defilesi Projemiz 23.10.2017

Tülay Aktaş Gönüllü Kuruluşlar Güç Birliği   ve  Konak Belediyesi işbirliği ile Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezinde gerçekleştirilen  “Cumhuriyet Kadınları” gecesi muhteşemdi.

Cumhuriyetin 19 öncü kadınlarını Araştırmacı yazar Sevgili İlknur Güntürkün Kalıpçı ve kızı Aybige Kalıpçı sunumu ile O dönemin ruhunu içimizde yürekten hissederek yaşadık.

Konferans- Defilemizde ilk Türk kadın arkeolog Halet Çambel’i Eda Kavakdipli, Araştırmaları ile Güneşin ve yıldızların evrimi çalışmalarına katkıda bulunan bilim insanı, Türk gök fizikçi Prof. Dr. Dilhan Eryurt’u Nazife Bakiler, ilk kadın jokeyi Esin Zembilci’yi Ayşegül İnceoğlu, Türkiyenin ilk kadın heykeltıraşı, ressam Sabiha Bengütaş’ı Funda Mellini, ilk Türk kadın dağcı İlmiye Bergman’ı Gülnihal Ertuğrul, Atatürk’ün eşi Latife Hanım’ı Mehtap Batmaz, Atatürk’ün annesi Zübeyde Haınım’ı İclal Kardıçalı, Türkiyenin ilk dünya güzeli, Türk piyanist ve model Keriman Halis’i Deniz Ölgün, Türkiyenin ilk kadın otomobil yarışçısı ve şampiyonu, kemençe öğretmeni Semiye Morkaya ve Türkiye’nin ilk kadın inşaat mühendisi, Fenerbahçe Spor Kulübü’nün ilk kadın voleybolcusu Sabiha Gürayman’ı Yeliz Sevinç, Türkiyenin ilk kadın avukatı ve kadın hakları savunucu Süreyya Ağaoğlu’nu Semra İğtaç, Türkiyenin ilk kadın belediye başkanı Müfide İlhan’ı Nuran Özbek, Milli Mücadelede cephede savaşan Binbaşı Ayşe Tek’i Naile Ekşioğlu, Türk Kadınlar Birliğinin kurucularından şair-yazar Şükufe Nikal’i Berçiz Akacar, Osmanlı-Türk düşünür, gazeteci, yazar, kadın hakları savunucusu ve Türk Kadınlar Birliği kurucu başkanı Nezihe Muhittin’i Perihan Yılmaz, ilk Türk milli yüzücü Leyla Asım’ı Hacer Aktaş, 8 aylık bebeği ile cepheye cephane taşımak uğruna bebeğinden olan Tayyibe Hatun’u Güneş Ayyıldız, 1919 yılında işgale karşı ilk mitingi düzenleyen Zekiye Hatun’u Melis Kılıç, Türkiye’de çağdaş resim çalışmalarını ilk başlatan kadın ressam Mihri Müşfik’i ise Rabia Aydın dönem kıyafetleri içinde güçbirliği üyeleri canlandırdı. Gece sonunda Tülay Aktaş Gönüllü Kuruluşlar Güç Birliği dönem sözcüsü Fatoş Dayıoğlu Güçbirliği üyelerinden etkinliğe destek veren kurumlara teşekkür plaketi verdi.

Derneğimiz; defiledeki  ilk milli yüzücü Leyla Asım ‘ın kiyafeti için  kumaş ve dikim ücreti olarak maddi katkı koymuş  olup  y.kurulu üyemiz Hacer Aktaş   dikilen giysiyi  giyerek  defile de Leyla Asım ı canlandırmıştır. Böyle bir proje içinde yer almaktan Derneğimiz son derece gurur duymaktadır.
Saygılarımızla,

Ayşegül maral T.ANNELER Derneği İzmir Şubesi Y.Kurulu Bşk